אודות YOUTURN
עמותת YOUTURN שואפת לשילוב מיטבי של אסירים בחברה תוך כדי יצירת פתיחות וסובלנות לקבלה חברתית ולמדיניות מותאמת אשר תאפשר סביבה מאפשרת שילוב
הסיפור שלנו
"... אופייה של חברה נאורה נבחן באופן שבו היא מתייחסת לאסיריה. שכן זאת יש לדעת: האסיר פשע ועל כך נענש כדין... חירותו נשללה ממנו, אך צלם האדם לא נלקח ממנו"
(נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק בטקס פתיחת בית סוהר צלמון, 30 בינואר 1996)
מדי שנה משתחררים כ-6500 אסירים, כ-40% חוזרים למאסר, רובם במהלך השנה הראשונה.
השילוב בחברה עם תום המאסר, לאחר שהאסיר המשוחרר "החזיר את חובו לחברה" מתגלה כקשה מנשוא וטומן בחובו קשיים אובייקטיבים רבים כמעט בכל היבט: מציאת מקום תעסוקה, חזרה לחיק המשפחה, מיצוי זכויות וקבלת שירותים מהממסד, השתלבות בחיי קהילה, ניהול זמן פנאי משמעותי והימנעות מדפוסי התנהגות הרסניים. כל אלה דורשים משאבים רבים, משאבים שלא תמיד עומדים לרשות האסיר המשוחרר.
בנוסף לאתגרים של העולם החיצוני נאלץ האסיר להתמודד עם עולם פנימי מורכב, היסטוריה של כישלונות וחוויות דחייה, רגשות קשים של בושה ואשמה, דימוי עצמי נמוך וסטיגמה שלילית מצד החברה הרואה בו לא פעם גורם שלילי ומאיים.
כל אלו ועוד הופכים את תהליך שיקום האסיר וחזרתו לחברה לא פעם לכישלון ידוע מראש, כישלון שיביא את האסיר להתגלגל במדרון החלקלק בחזרה לכלא.
החזרתיות לכלא גובה מחיר חברתי וכלכלי גבוה. בהערכת דה מרקר 2016, נמצא כי עלות ממוצעת לחזרתיות (רצדביזם) של אסיר אחד, הינה 3.1 מיליון ₪.
עמותת YOUTURN הוקמה בדצמבר 2019 במטרה להעניק לאסירים משוחררים סיוע וליווי מקיף בכל תחומי החיים, ללוות את תהליך ההשתלבות שלהם בקהילה ולהקנות להם מיומנויות והרגלים אפקטיביים לחיים משמעותיים. אנו סוברים שמתן מענה מקיף, נכון ומותאם אישית מרגע השחרור יצמצם משמעותית את הסיכוי של האסיר לחזור לכלא.
אנו סוברים ששיקום האסיר ושילובו בחברה הינן בגדר חובה מוסרית וערכית של חברה מתוקנת ומעידים במידה רבה על חוסנה ויציבותה. העמותה דוגלת בתפיסה החברתיתת שחוזקה של השרשרת הוא בחיזוק החוליה החלשה שבה.
אנו פועלים בשני המרחבים במקביל:
-
חברה וקהילה - יצירת סביבה המאפשרת שילוב, סובלנות וקבלה המונגשת ומותאמת לצרכי האסיר המשוחרר. סביבה זו כוללת עבודה וליווי של משפחתו של האסיר המשוחרר, מציאת מקום תעסוקה התואם את כישוריו ויכולותיו, מיצוי זכויות ע"י הנגשת השירותים רלוונטיים קיימים כדוגמת: ביטוח לאומי, סיוע משפטי, דיור, יחידות לשירותים חברתיים וכדו'.
-
משתלב (האסיר המשוחרר) - פיתוח כישורי חיים לצורך תפקוד מיטבי, כגון: בניית סדר יום, תקשורת, תפקוד במסגרת המשפחתי (הורות וזוגיות), ניהול עצמאי, הגדרת מטרות ואופן מימושם, וכד'.
הילה בר-גל שוורץ
מייסדת ומנכ"לית
סגן גונדר בדימוס, עובדת סוציאלית ומאמנת בהכשרתה, בוגרת תוכנית מנדל למנהיגות חברתית.
הילה תושבת עמק יזרעאל, שירתה בשירות בתי הסוהר 22 שנים, במרבית שנותיה, בניהול והובלה של מערכי השיקום במחוז הצפוני, בתפקידיה הבכירים הייתה קצינת תקון (הובלה של כלל מערכי השיקום: עבודה סוציאלית, חינוך, תעסוקה, רבנות ורפואה) ובפיקוד בתי סוהר כסגנית מפקדי בתי הסוהר חרמון ודמון.
עם פרישתה לגמלאות ובתוך לימודיה במרכז מנדל למנהיגות, הבשילה החלטתה לממש את תובנותיה המקצועיות והיכרותה העמוקה עם אוכלוסיית האסירים, להקים עמותה שתסייע להם בשילובם עם חזרתם לחברה בתום המאסר.
הילה מאמינה כי אמנם האסירים משתחררים מהמאסר אך לא מקבלים ״שיחרור חברתי״ והתוצאה מכך היא חזרתיות מוגברת לכלא שגובה מחיר אישי, חברתי וכלכלי גבוה.
״החברה שלנו מורכבת מצבעים רבים ומוטלת האחריות עלינו לראות ולקבל את כולם. חוזקה של שרשרת הוא כחוזק החוליה החלשה שבה והאסירים עפ״י רוב נמצאים שם. מכאן שמדובר במראה חברתית ולא בחצר אחורית ולכן יש עלינו כחברה לפעול למען שילובם המיטבי״.
(מתוך דבריה של הילה)
בבסיס תפיסה זו ייסדה את עמותת YOUTURN כשאליה הצטרפה נבחרת של אנשים אשר פועלים ומאמינים כי החברה הישראלית צריכה לפעול עפ״י ערכים של סובלנות וקבלה.
הועד המנהל
באוקטובר 2019, התכנסנו תשעה אנשים, גברים ונשים חולמים, הבאים מעולמות תוכן מגוונים, מעמדות ניהול ותפקידים בכירים ואשר באמתחתם ידע וניסיון עתיר שנים בתחומם. כולם ראו בשילוב אסירים בקהילה בשורה של ממש, כולם חשו אי נחת נוכח המציאות הקשה עמה האסירים נאלצים להתמודד וכולם חלמו יחד על חברה אחרת, סולידארית יותר ועל עולם טוב יותר. עם תפיסות חינוכיות מגובשות, ידע משפטי נרחב, היכרות מעמיקה עם המגזר הציבורי והחברה האזרחית ולב פועם בהתרגשות ייסדנו את עמותת YOUTURN אשר הוכרה כעמותה רשומה (ע"ר) בדצמבר 2019.